local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti fakti par Latviju3

34 0

Daži fakti par Latviju.! 

Enjoy..

 

 

937. gadā Valsts Elektrotehniskā Fabrika (VEF) sāka ražot pasaulē pirmo miniatūro fotoaparātu VEF Minox. To izgudroja rīdzinieks Valters Caps.

 

Pirms 20 gadiem, 1989. gada 23. augustā, vairāk nekā miljons cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sadevās rokās, izveidojot 600 km garu ķēdi no Tompea pils pakājes Tallinā līdz Ģedimina torņa pakājei Viļņā, pa ceļam šķērsojot Rīgu un Daugavas upi un radot vienotību trīs valstu centienos pēc brīvības. Baltijas ceļu organizēja visu Baltijas valstu nacionālās kustības: Igaunijas Tautas fronte Rahvarinne, Latvijas Tautas fronte un Lietuvas Reformu kustība Sajūdis.

 

Kopš 1967. gada Vecrīga ir valsts aizsargājamā zona, kopš 1983. gada pilsētbūvniecības piemineklis, 1997. gadā Rīgas vēsturisko centru un tostarp Vecrīgu UNESCO iekļāva Pasaules mantojuma sarakstā, bet 2007. gadā, pateicoties Vecrīgas panorāmai un siluetam, Rīga ieguva Eiropas Mantojuma zīmi.

 

Rīga ir viena no retajām Eiropas pilsētām, kur ir saglabājies ļoti bagāts jūgendstila arhitektūras, mākslas un dizaina objektu klāsts. Rīga ir Eiropas mēroga jūgendstila metropole.

 

Rīga ir vienīgā pilsēta Eiropā, kurā ir piecas dažādas reliģiskās konfesijas ar saviem dievnamiem. Doma katedrāle un milzīgā Sv.Pētera baznīca ir luterāņu baznīcas, Sv.Jēkaba katedrāle ir Romas Katoļu baznīcas sēdeklis, savukārt skaistā Vecrīgas sinagoga ir vienīgais ebreju dievnams, kas palika pēc tā, ko nacistu Vācija 2. pasaules kara laikā nodarīja ebreju sabiedrībai.

 

Latvija ir vienīgā starp trim Baltijas valstīm, kurai ir savs ziemas cirks. Uzbūvēts pirms vairāk kā simts gadiem (1888.g.), cirka nams stāv kā stāvējis, un visā tā garajā mūžā aizvien te rādītas cirka izrādes.

 

Rīgas Centrāltirgus ir lielākais tirgus Baltijā un viens no lielākajiem atklāta tipa tirgiem gan Eiropā, gan pasaulē. Tā kopējā platība ir 72,3 tūkst. m2.

 

Karostas tilts (Oskara Kalpaka tilts) Liepājā ir vienīgais darbojošs izgriežamais tilts Baltijā. Tilts projektēts pēc franču inženiera Aleksandra Gustava Eifela skices. Tas veidots no divām identiskām izgriežamām fermām, kuras tiek pagrieztas par 90 grādiem katra uz savu pusi.

 

Ventas rumba (Kuldīgā) ir platākais ūdenskritums Eiropā (249 m), dabisks ūdenskritums, ap kuru izveidojušās virkne leģendu un vēsturisku notikumu. Hercoga Jēkaba izgudroto zivju ķeramo ierīču dēļ uz rumbas Kuldīgu senatnē dēvēja par pilsētu, kur lašus ķer gaisā.

 

1923. gada 30. decembrī ar filmu "Zem diviem karogiem" tika atklāts kinoteātris "Splendid Palace", ko šobrīd vairāk pazīst kā kino "Rīga". Tas bija pirmais kinoteātris Baltijas valstīs, kur sāka demonstrēt skaņu filmas.

34 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Interesanti, ++

0 0 atbildēt

tiešām interesanti :)

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt