local-stats-pixel fb-conv-api

Airbus A2 - Concorde mazmeita.4

22 0

Zināms, ka pēdējais Concorde lidojums notika 2003. gada 21. martā, no Ņujorkas uz Parīzi.
Concorde bija virsskaņas lidmašīnu sērija, kuru ražoja BAC (tagad BAE Systems). Paredzēta starpkontinentālajiem reisiem, kur ar četrdzinēju reaktīvo lidmašīnu jālido garas stundas. Ja viena šāda Boeing 747-200 spēj no Londonas līdz Ņujorkai nolidot 8 stundas, tad Concorde tas aizņēma nepilnas 3 stundas.

Concorde visādā ziņā labo reputāciju pamatīgi iedragāja lidmašīnas katastrofa, kas notika Gonnesē, Francijā - 2000. gada 25. jūlijā, aiznesot sev līdzi 104 cilvēku dzīvības. Tas bija vienīgais incidents saistībā ar Concorde.

Tās izņēma no aprites, jo tieši šīs katastrofas dēļ, tika paziņots, ka tās ir pasažieru drošībai bīstamas lidmašīnas. Kaut gan īstais iemesls bija 2001. gada 11. septembra terorakti.

Taču tagad ir izstrādāts jauns koncepts virsskaņas pasažieru lidmašīnai. Jaunā Airbus A2 būs aprīkota ar 4 Scimitar tipa dzinējiem, kuri tiks darbināti ar sašķidrināto ūdeņradi. Tas nozīmē, ka lidmašīna būs arī dabai draudzīga, jo degvielas izmešos nebūs CO2, vien ūdens tvaiks un slāpekļa oksīds.

Airbus A2 varēs lidot ar ātrumu 6300 km/h, kas ir gandrīz 3 reizes ātrāk par Concorde (salīdzinājumam, tā varēja lidot ar 2333 km/h), 5 reizes ātrāk par skaņas ātrumu. Lai aizlidotu no Londonas līdz Sidnejai vajadzēs mazāk par 5 stundām, kam parasti vajadzēja no 12 līdz 14 nogurdinošām stundām.

Papildus Airbus A2 varēs uzņemt 300 pasažieru.

Taču tas viss nesolās tik drīz, jo tas ir tikai koncepta līmenī. Pie tam arī Scimitar tipa dzinēji ir tikai koncepta un izpētes līmenī.

Izstrādātāji cer, ka Airbus A2 savu pirmo lidojumu veiks pēc 25 gadiem.





22 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

He.. tikai 25 gadi. Vecumdienās varēšu ātri palidināties :D

2 0 atbildēt

nāksies šleseram piestrādāt, lai arī mūsu lidostā šitais apirāts ielīstu :D

2 0 atbildēt

Šlesers tad jau seen vairs nebūs :D

Bet izskatās pēc baigā cīsiņa tas monstrs.

2 0 atbildēt

nakotne lidmašīnas bus ar spiciem galiem, paliidz samazinat pretestibu utt =]

0 0 atbildēt