local-stats-pixel fb-conv-api

ASV militāristi radījuši pasaulē visātrāko lidmašīnu16

80 2

ASV militārās aizsardzības tehnikas projektu aģentūra (DARPA) izstrādājusi "Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2" lidmašīnu, kas tiek uzskatīta par visātrāko pasaulē – attālumu no Londonas līdz Sidnejai tā spēj mērot mazāk nekā stundā. Maksimālais lidošanas ātrums pārsniedz 20 000 km/h, kas vairāk nekā 15 reizes pārsniedz skaņas ātrumu.

"Falcon" projekts aizsākās 2003.gadā ar mērķi radīt lidmašīnu, kas spētu sasniegt (un, iespējams, nogādāt raķetes) jebkurā pasaules malā mazāk kā stundas laikā.

Tā virsma izgatavota no oglekļa kompozītmateriāliem, lai, lidojot lielā ātrumā, izturētu temperatūru virs 2000 grādiem pēc Celsija, pie kuras tērauds jau būtu izkusis.

Ceturtdien DARPA atkārtoti izmēģināja "Falcon HTV" prototipu, lai pārliecinātos, vai šī lidmašīna ir kontrolējama lielā ātrumā un vai tās virsma iztur augstu temperatūru. Šim nolūkam pasaulē visātrākā lidmašīna ar raķeti tika uzšauta kosmosā, no kuras tā atdalījās un lidoja virs Klusā okeāna.

Tomēr jau pēc 36 minūtēm DARPA militāristi pazaudēja kontaktu ar šo lidaparātu, un tas iekrita okeānā. Jāatzīmē, ka šis nav pirmais "Falcon HTV" izmēģinājums, tāds notika jau aprīlī, kas arī beidzās ar "Falcon HTV-1" lidaparāta iekrišanu okeānā deviņas minūtes pēc misijas uzsākšanas. Inženieri šim prototipam uzlaboja dizainu u.c. elementus.

Iepriekšējā lidojumā "Falcon HTV-1" spēja 139 sekundes nolidot ar gandrīz 27 000 km/h ātrumu.



80 2 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://delfi.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Kas ar tik ātru lidos?Vienīgais ja autopilots, jo visi supermeņi atslēgtos

11 0 atbildēt

vel tikai 279000 km/h pielikt un ar viņu varēs ceļot laikā! emotion

5 0 atbildēt

Pēc apraksta var spriest, ka lidaparāts ir domāts militārām vajadzībām un diez vai ASV vēlas ar šādiem jaunumiem dalīties ar visu pasauli. Par ātrumu ticu, jo kosmosa kuģiem arī zemes atmosfērā ir ātrums 5+ km/h, turklāt būtu naivi ticēt, ka ASV armijai nav tehnoloģiju un materiālu, par kurām mēs nezinām.

3 0 atbildēt

tas nava tas ko dirs :D

1 0 atbildēt

Visiem komentāriem zemāk (vai varbūt augstāk), Neviens ar tādu nelidos, jo lidmašīna/nesējraķete/mašīna tiks ieprogrammēta pirms starta un ceļos pēc iepriekš ievadītiem datiem... Līdz ar to, ka nav pilota, var nodrošināt maksimālu aerodinamiku... Amerikāņi jau 40 gadus atpakaļ radīja lidmašīnu (SR71 Lockheed), kas teorētiski spēj sasniegt 5700 km/h ar visu pilotu, tāpēc, es domāju, ka viņi ir parūpējušies, lai šī ierīce nesadegtu. Nu beidziet, jūs tiešām domājiet, ka kaut kādi parasti ļautiņi kā mēs var spriedelēt par to, ko viņu radītā tehnika varēs vai nevarēs?

1 0 atbildēt

Un kur tad palika Aurora...???

1 0 atbildēt

ilustrētajā zinātnē kādu laiku atpakaļ bij rakstīts ka būs lidmašīna ar 15000 km/h, ražota no speciāla materiāla kuru neskar berze.

1 0 atbildēt

Galīgi neticu, kur nu vēl ogleklis, kurš oksidējošā atmosfērā sadeg da jebkādu savienojumu veidā. Tam lidaparātam būtu jābūt pārlātam ar aizsargplāksnītēm no ļoti poraina materiāla (porainākām neka kosmosa kuģu flīzītēm), lai ārpusē uzkrātais karstums nepārkarsētu stiprinājuma korpusu. Taču, ja tās būs tik ļoti porainas, tās nespēs paciest spiedienu pie šāda ātruma un izjuks.

2 2 atbildēt

Tev nav pofig ko viņi radījuši?! Tāpat tu to neredzēsi un nenopirksi.

2 3 atbildēt

pie tada atruma vinja sadektu,nav jau kosmosa kugis kas lido kur nav skabela..

1 4 atbildēt