local-stats-pixel fb-conv-api

5 kaitinošākās kļūdas, lietojot latviešu valodu.118

807 63

Ļoti bieži, ikdienā mēs runājam valodā ko saucam par savu mātes valodu. Tā ir valoda, kurā esi pieradis paust savas domas, uzskatus, pārdzīvojumus ne tikai mutiski bet visai bieži arī rakstiski. Tā ir valoda, kurā bez liekas domāšanas mēs spējam izteikt visu , kas dotajā brīdī ir sakrājies domās. Valoda, kuru mēs saucam par dzimto valodu, lepojamies, liekam izskanēt pasaulē.

Tomēr, par spīti visam, izmantojot ikdienā - pieļaujam daudz kļūdu. Nē, mēs, protams, neesam nedz latviešu valodas skolotāji, kuri šausmās saķer galvu pie katra tevis nepareizi izteiktā vārda, nedz filologi, tāpēc nebāršu Jūs par interpunkcijas kļūdām, vai pareizrakstības nepilnībām. Šajā rakstā tikai uzskaitīšu 5 kaitinošākas lietas, kuras kaitina MANI.

Šis raksts arī nav veidots tāpēc- lai nopelnītu plusus, kā redzat paši - mans profils ir pavisam svaigs, un mans mērķis noteikti nav krāt virtuālos cepumus vai kāpt slavas virsotnē ar šo profilu. . Patiesībā esmu ļoti pazīstams spoks, tomēr šo profilu izveidoju, lai Jūs izlasītu rakstu, nevis diskutētu par mani, kurš šo rakstu ir licis. Ok, neliela atkāpīte, piedodiet.

Tātad :

1. Kad un ka

Ļoti bieži šie vārdi tiek brutāli mainīti un jaukti vietām. Viss jau būtu labi, ja šāda kļūmīte gadītos pamatskolas sākuma klasēs, tomēr aizvien vairāk šo niķi pārņem pat personas, kuras vada TV raidījumus, šovus, kuru vārdi un vēstījums izskan publiskajā telpā. Manuprāt, šāda kļūda nav piedodama izglītotiem cilvēkiem.

Piemēri- Man liekas, kad skolotāja mani nepareizi novērtēja.

Uzskatu, kad tev nav talantu.

Kā būtu pareizi- Man liekas, ka skolotāja mani nepareizi novērtēja.

Uzskatu, ka tev nav talantu.


2. Savādāk un citādāk

Par šiem konkrētajiem vārdiem ļoti bieži ir nācies cīnīties ar skolotājām, līdzcilvēkiem utt. Par ko tad īsti ir stāsts? Stāsts ir tāds, ka vārds savādāk tiek lietots nevietā. Lai Jūs saprastu šo vārdu jēgu, pastāstīšu nedaudz sīkāk.

Piem. - Pēterītis ir savādāks nekā Jānītis.

Kā es to saprotu- Pēterītis ir atpalikušāks nekā Jānītis.

Kāpēc šāds skaidrojums? Jo vārds savāds- liecina to, ka cilvēks ir dīvains, savāds, ne tāds kā citi. Viņam ir savādāka domāšana, viņu ir grūti pieņemt, jo viņš savu uzskatu ziņā ļoti atšķiras no citiem.

Savukārt, ja lietojam vārdu citādāks, es uzreiz sapratīšu- ar Pēterīti viss ir kārtībā, viņš nav atpalicis, varbūt, viņš tikai ģērbjas citādāk, bet garīgi viņš ir vesels.

Piemērs- Pēterītis ir citādāks nekā Jānītis.

Kā es saprotu- Viņiem ir atšķirīģi raksturi, vai matu griezums, iespējams, Pēterītis ir labsirdīgs , savukārt Jānītis ļaunatminīgs. Viņš ir citādāks.


3. Es esmu šokā!

Bieži nākas dzirdēt, ka cilvēkus ir pārsteidzis kāds negaidīts notikums. Uzzinot viņu komentārus pēc notikušā, nākas secināt, ka cilvēkiem bieži ir bijusi nepieciešama " medicīniskā palīdzība" :D

Piem.- Marta ir stāvoklī ! Esmu šokā!

Šoks pats par sevi ir medicīnisks termins, kurš parasti rodas pēc spēcīgām traumām ( kaulu lūzumiem, amputācijām, apgedumiem, sird slimībām). Tas ir stāvoklis kurā cilvēks nespēj kārtīgi neko apjēgt, domāt reāli u.t.t. Nesniedzot palīdzību, cietušais var arī nomirt.

Kā būtu pareizi- Marta ir stāvoklī ! Esmu pārsteigta !

4. Patreiz un pašreiz jaukšana vietām


Ļoti bieži šos vārdus jauc vietām nevis vietējie pamatskolas skolnieciņi..bet..pat ziņu raidījumu vadītāji.

Domāju, katrs ir dzirdējis šādu teikumu, izskanam TV:

Patreiz nav zināms kur atrodas pazudušā persona.

Tātad...taaadāāāāāāāā- vārds "patreiz" NEEKSISTĒ

Žēl, nācās Jūs apbēdināt. Tomēr padomājot loģiski, viss top skaidrs.

Pašreiz- veidojies no " pašā reizē" , savukārt " patā reizē".. nu kurš tā teiktu?

5. Dabīgs un dabisks

Bieži, ne tikai plašsaziņas līdzekļos, bet arī uz pārtikas iepakojumiem, pudelēm, pakām, nākas lasīt nepareizus uzrakstus.

Piemērs- Dabisks minerālūdens

Jā, jā ! Nepareizi.

Pareizi- Dabīgs mierālūdens.

Kāpēc tā? Jo dabīgs- tas ir tāds, kas nāk no dabas, piemēram- dabīgs ūdens, dabīgs kūdras maisīums, dabīgs medus.

Savukārt dabisks- tas ir kas tāds, kas ir nesamākslots. Piemēram- dabiskas matu citras, dabiskas kustības, dabiskas skaņas.

Paldies par Jūsu uzmanību, ceru, man šajā rakstā kļūdu ir maz, vai nemaz :) Jo , protams, atradīsies gudrīši kas mani oponēs un meklēs kļūdas šeit, lai kaut ko pierādītu citiem. Mans mērķis, parādīt ko darat nepareizi. Pilnveidosim savu latviešu valodu. Nebojāsim to. Mēs šo valodu nodosim saviem bērniem, mazbērniem.

Saglabāsim to latviski pareizu!

807 63 118 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 118

0/2000

It kā tāds sīkums vien ir, bet tiešām kaitinoši

2 0 atbildēt

Latviešu valodā mācijos uz vieniem 7 un 8, tāpēc tās kļūdas ko mūsdienās pieļauj, dažreiz kaitina :) Bet nu salīdzinot latviešu valodu ar spāņu, mums vēl nav tik traki! Spāņi jau sen ne raxtīt māk normāli,ne arī runāt gramatiski pareizi.

2 0 atbildēt

Ļoti pazīstams spok, es Tev pilnībā piekrītu, šīs mazās kļūdiņas tiešām kaitina. Pirms šāda tipa rakstu  publicēšanas gan jāizvērtē arī savas valodas pielietošanas prasmes. Tu taču neklausītos friziera padomos, ja viņa paša mati būtu bēdīgā stāvoklī.

(svešvārdi un komati)

Ok, neliela atkāpīte, piedodiet.

Ļoti bieži, ikdienā mēs runājam valodā(komats) ko saucam par savu mātes valodu.

ne tikai mutiski(komats) bet visai bieži arī rakstiski

2 0 atbildēt

piekrītu - šīs kļūdas ir kaitinošas.. visvairāk krīt uz nerviem , ja dzirdamas TV vai radio.. no manuprāt kaitinošākajiem un kļūdainākajiem TV cilvēkiem ir viena no Bez Tabu vadītājām Evelīna. (nezinu gan vai viņa vēl ir Bez Tabu bariņā, bet viņas ēēē un āā, un emmm, un mūžīgās pārteikšanās dēļ vairāk cienu LNT :D

2 0 atbildēt

Jap, arī es esmu pamanījis šīs kļūdas, bet necenšos to aizrādīt, jo no tā nav jēga. Bet ja tā kārtīgi padomā, tad visi mediji ir pilni ar šīm kļūdām un kā tad lai mēs runājam pareizi, ja visi mums apkārt runā nepareizi?

2 0 atbildēt

Man vienmēr kaitina,kad kāds saka pie "manīm","tevīm","sevīm"!Vai tad ir tik grūti pateikt pie "manis","tevis","sevis" ? :D  Bet nu neiešu jau tagad visiem labot to,mēs tacu ikdienā lietojam sarunvalodu un bieži vien teikumos ir nekorekti vārdii vai ari pats teikums ir stilistiski nepareizs,bet galvenais jau ir ,lai domu otrs saprot!Protams,ja ir kāds svarīgs darbs ir vairāk jāpiedomā pie pareizrakstības un visa pārējā un uzskatu,ka lielākā daļa to tad arī dara,arī attiecīgi runājot ar atsevišķām personām vārdu krājums mainās un to pareizais pielietojums. :P

2 0 atbildēt

Daudz interpunkcijas kļūdu, kas atkārtojas, tātad norāda uz to, ka pats dažus likumus nezini, bet par pirmo es tev 100% piekrītu- "ka" un "kad" jaukšana liekas ļoti analfabētiska. Kā ko tādu, fundamentāli atšķirīgu, vispār iespējams sajaukt?

Idiots un kretīns ir medicīniskas diagnozes, un govs ir dzīvnieks, taču tas netraucē mūs šos vārdus iekļaut savā lamu vārdu leksikonā, tāpēc neuzskatu, ka tāds pārspīlējums kā "šoks" lietošana, būtu nosodāms. Tad jau arī var teikt, ka "septītās debesis", "auts" vai vēl visādi līdzīgi pārspīlējumi un metaforas ir nelietojami.

 

Internetā vispār ir normāls, sakārtots, viegli uztverams latviešu valodas gramatikas resurss?

2 0 atbildēt

Zini, tev būtu tiesības kritizēt citu valodu, ja pašam nebūtu tekstā nevienas kļūdas, bet es izlasiju pusi tava raksta un pamaniju vairāk nekā 5 kļūdas.

2 0 atbildēt

Pirms centies izskolot citus gramatīkā, lūdzu, iemācies rakstīt bez kļūdām. Tik murgainu pieturzīmju izvietojumu tekstā sen neesmu redzējusi. 

2 0 atbildēt

Interesanti gan, ja neeksiste tads vards ka "patreiz", ka var rakstit, ka tas tiek jaukts vietam ar vardu "pasreiz"? Tas vienkarsi ir izdomats un tiek nepareizi lietots, nevis jaukts vietam. 

2 0 atbildēt

Man visvairāk kaitina "cepJu" un "cepJam". Ne tikai bērni tā runā, pat Sirmais tā ir izteicies :)

2 0 atbildēt

Mēs neviens neesam un nevaram būt ideāls....

3 1 atbildēt

Daļēji piekrītu. Bet visvairāk šajā rakstā ''patīk'' tas, ka Tu tagad centies paust savu sašutumu par to, ka tiek lietota nepareiza lat.v, bet tajā pašā laikā - cik pašai/am šajā rakstā ir kļūdu?

2 0 atbildēt

Patreiz izdzirdot, pat man uznāk vēlme kādam iesist. Konkrētāk, tam, kas to ir pateicis. Ka  un kad jaucēji automātiski šķiet zem 14 gadiņiem. Var jau runāt nepareizi, tomēr nepareizības ļoti pielīp. Pēc tā arī vērtē cilvēku. Un diez vai pēkšņi pie Bērziņa ciemos runāsim pareizi (alelūjā, apgaismība!), ja pirms tam tā nedarījām. Šis piemērs izpaužas politiķu pļāpāšanā - ja viņš nesaka "pašreiz" ikdienā, neteiks arī tiešraidē. ;)

3 1 atbildēt

Par "šokā". Tā lietošana ir pavisam normāla, šo mākslinieciskās izteiksmes veidu sauc par metaforu. FYI ;)

2 0 atbildēt

Oi, šis vēl nav nekas. Nereti gadās saņemt vēstuli vai SMS, kurā ir vairāki vai neskaitāmi vārdi bez garumzīmēm un pieturzīmēm, nemaz nerunājot par "kautkas", "nau", W lietošanu V vietā un tamlīdzīgiem vārdiem. Asinis sāk vārīties, ka nemāk iemācīties pat to elementārāko.

1 0 atbildēt

Tu komatus liec sūdīgāk par manu 12gadīgo māsu.

Tad par kādu izglītošanu te vispār ir runa? Šoka izteikšana pārsteiguma vietā ir sūds uz palīgteikuma neatšķiršanas fona.

Shame on you!

1 0 atbildēt

1.- Man liekas nožēlojami, ka pieauguši cilvēki nezin atšķirītbu.....

2 1 atbildēt

viskaitinošāka kļūda tomērir un paliek nepareiza vispārākās pakāpes lietošana.

vait iešām tik grūti ir iemācīties rakstīt visskaistākais nevis viss skaistākais utt.?

kretinē.

1 0 atbildēt

Nē, vistrakāk ir tad, kad saka ''jumsīm'' un ''mumsīm''. To es patiešām nevaru izturēt.

1 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »