local-stats-pixel fb-conv-api

18. novembris (Apsveicu visus svētkos!) attēli un vēsture18

12 0

Vēsture   1918.gada 18.novembris – Neatkarīgas Latvijas proklamēšana

 

Tikai vienu dienu pirms neatkarīgas Latvijas proklamēšanas izveidoja Tautas padomi. Šajā pašā dienā Tautas padome ievēlēja pirmo Latvijas Pagaidu valdību un pieņēma lēmumu, ka nākamajā 1918.gada 18.novembra dienā tiks sasaukta kārtējā Tautas padomes sēde Nacionālajā teātrī, lai proklamētu neatkarīgu Latviju.

Latvijai liktenīgās dienas svinīgais brīdis sākās plkst.16, kad Nacionālajā teātrī uz skatuves jau bija sapulcējušies Tautas padomes locekļi. Svinīgo sēdi vadīja Gustavs Zemgals, jo Tautas padomes priekšsēdētājs Jānis Čakste nebija paspējis ierasties Rīgā. No sākuma sapulcē tiek nolasīts 1918.gada 17.novembra Tautas padomes sēdes protokols, pēc kura nolasīšanas, skaļiem aplausiem skanot, G. Zemgals paziņo, ka, pamatojoties uz notikušo vienošanās faktu, tagad uz Latvijas Tautas padomi pārgājusi suverēnā vara. Pēc tam vārds tiek dots pirmajam Latvijas Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim, kurš Pagaidu valdības vārdā pasludina par nodibinātu Latvijas valsti kā demokrātisku republiku. Kājās pieceļas Tautas padomes un prezidija locekļi un klātesošie pilsoņi. Atskan no Latvju operas dalībniekiem dziedāta Baumaņu Kārļa sacerētā tautas himna “Dievs, svētī Latviju”, kuru nodzied trīs reizes.

„Apzinoties šā soļa svarīgumu un nozīmi, kad Latvijas Tautas padome mani ieceļ par Latvijas izpildošās varas vadītāju, es ņemu sev drošību tai vienprātībā, kura izteicas šai aicinājumā; tāpēc neturēju par iespējamu atteikties. Pagaidu valdības uzdevums būs Latvijas valsts izbūve un nostiprināšana uz ārieni un iekšieni. Valsts jānostiprina uz ārieni, lai tā stāvētu spēcīga un apvienota, labās attiecībās ar tāliem un tuviem kaimiņiem. Iekšējā pārvaldīšanas darbā stāv daudz uzdevumi priekšā; bez kavēšanās jāizved zemē demokrātiskas reformas. Visus uzdevumus tagad neattēlošu sīkumos; minēšu tikai svarīgākos un neatliekamos. Darbs nebūs viegls, bet mani stiprina apziņa par Latvijas tautas spēku, izturību un ciešu apņemšanos novest iesākto lietu līdz galam. Šai brīdī atcerēsimies, ka ilgiem gadiem daudzi mūsu tautas locekļi lolojuši šo mūsu cerību, jau agrāk klusībā vai atklāti strādājuši priekš viņas un nesuši domu par brīvo Latviju savās sirdīs. Tagad, kad esam brīvi un vairs negaidām no augšas vai ārienes pabalstu un palīdzību, paši veidosim savu dzīvi. Uzplauks atkal lauksaimniecība, mūsu rūpniecība un tirdzniecība, atjaunosies dzīvība visā mūsu dzimtenē vēl spilgtāk kā agrāk un pārspēs visu, kas līdz šim mums bijis,” savā uzrunā sacīja pirmais Ministru prezidents Kārlis Ulmanis.

G. Zemgals, Latvijas Tautas padomes sēdi slēdzot, vēršas pie visiem tautas dzīvajiem spēkiem ar uzaicinājumu nākt palīgā pie grūtā Latvijas izveidošanas darba. Vienīgā mūsu vēlēšanās - lai Latvijai saules mūžs. Lai dzīvo demokrātiskā Latvija! Lielā sajūsmā trīs reizes atkal nodzied “Dievs, svētī Latviju!”.

Pirmā bilde:

Latvijas proklamēšana Nacionālajā teātrī 1918.gada 18.novembrī – fotoreprodukcija no grāmatas „Latvijas Republika desmit pastāvēšanas gados”, Rīga, 1928.g., 60.lpp.

12 0 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

vistulbākais ko es šodien biju dzirdējis tā bij frāze no manas ekonomikas skolotājas kapēc trešdien būs brīvs un jā tad es atcerējos tā mauka tak ir krieviete visus krievus pie sienas un nošaut par šādām lietām!

3 0 atbildēt

miilji, ka arii tadas lietas atceraas :)

3 0 atbildēt

nu jā es skatoos tu esi kārtējais kubā domājošais cilvēks ārpus kastes jums laikam ne kas nepastāv

2 0 atbildēt

kapēc trešdien ir vaidzīga brīvdiena nesaprati!

2 0 atbildēt

:)

2 0 atbildēt
epg avatarsepg

nē nu no tava teksta to saprast toč nevarēja :) reizēm noder kāds komats, citādi sadalīts teksts, lai arī citi saprastu, ne tikai tu pats.

1 0 atbildēt

Mīkstais!

1 0 atbildēt

ja tu izlasot manu pirmo komentāru neko nesaprati tad tiešām tu esi losis!

1 0 atbildēt
epg avatarsepg

tu laikam savukārt esi tik unikāls un individuāls, ka saprašanās ar citiem nav nepieciešama, vismaz lietojot kopēju saprotamu valodu :)

1 0 atbildēt
epg avatarsepg

atbildot uz jogy komentāru " vistulbākais ko es šodien biju dzirdējis tā b... "

ko ta šī teica? :)  

1 0 atbildēt
epg avatarsepg

nu ja tā, tad liels paldies! tev arī jaukus svētkus :))

1 0 atbildēt

tad parīt pacel rakstu uz augšu!

1 0 atbildēt

Es nebūšu pien neta 18.novembrī, jo jau ieprieš apsveicu!

1 0 atbildēt

nesajauci datumus, tas jau ir pariit !

1 0 atbildēt
epg avatarsepg

svētki ir parīt, ja nu tu nepamanīji :))

0 0 atbildēt

3. attēls nekādā gadījumā nav ne Rīgā , ne arī Latvijā . Autoram derētu pierakstīt fotogrāfijām notikuma vietas un laikaposmu.

0 0 atbildēt
epg avatarsepg

nice to meet you too! :)

0 0 atbildēt
epg avatarsepg

tu arī PN! :)

0 0 atbildēt